Snijplanken 101 - 2 - Kies de houtsoort!
Hoe kiest u het beste hout voor uw volgende doe-het-zelf-snijplankproject?
Een snijplank kopen is gemakkelijker, maar er zelf een maken is verbluffend. Je kunt hem aanpassen zoals je zelf wilt, je keuken een persoonlijk tintje geven en je hebt altijd een snijplank tot je beschikking die chef-kokwaardig is. Laten we nu verder gaan met 'Hoe maak je een snijplank' die duurzamer en duurzamer kan zijn dan andere. Van alle benodigdheden om een snijplank te maken, is het kiezen van een geschikt stuk hout het meest kritisch. Dus deze ultieme gids is alles wat je nodig hebt om te beslissen welke houtsoort je gaat gebruiken voor het maken van je eigen snijplank en andere DIY hout projecten.
Hoe kies je het perfecte hout?
Om te bepalen welke houtsoort voor de snijplank moet worden gebruikt, moet u op zoek gaan naar de volgende kenmerken:
1. Janka Hardness Rating:
Elke houtsoort die beter bestand is tegen indeuken, slijtage en scheuren is ideaal voor het maken van een snijplank. En dit is wat de hardheidsgraad van Janka ons vertelt; de relatieve hardheid van verschillende houtsoorten. Van de twee belangrijkste houtsoorten (hardhout en zachthout) groeien hardhoutsoorten langzamer en zijn ze dus dichter en duurzamer, waardoor ze de beste keuze zijn voor snijplanken. Esdoorn, teak, kersen en eik zijn allemaal voorbeelden van hardhout.
2. 2. Toxiciteit:
Niet elk hout is veilig om in de keuken te gebruiken. Sommige houtsoorten hebben toxische eigenschappen die zwelling, irritatie of zelfs darmstoornissen kunnen veroorzaken als hun toxine samen met het voedsel wordt ingenomen. Om aan de veiligere kant te blijven, is het aan te bevelen houtsoorten te gebruiken die eetbaar zijn, zoals kersenhout, walnotenhout, enzovoort, omdat die voedselveilig zijn. Sommige exotische houtsoorten (bijvoorbeeld purperhart) trekken u misschien aan vanwege hun schoonheid, maar bevatten giftige stoffen die schadelijk kunnen zijn als ze worden ingeslikt. Vergis u niet, u kunt geen risico nemen als het gaat om uw voedselveiligheid.
3. Houtnerf:
De houtnerf of porositeit zorgt ervoor dat het houtoppervlak glad of ruw aanvoelt bij aanraking. Als u beslist welke houtsoort u wilt gebruiken voor het maken van snijplanken, kies dan voor hout met een gesloten nerf. Hout met een gesloten nerf heeft kleine poriën die onzichtbaar zijn voor het blote oog. Ze absorberen geen vloeistof of voedselresten, in tegenstelling tot houtsoorten met een open korrel (die zichtbare, open poriën hebben), en voorkomen zo schade aan het hout door ongewenste groei van bacteriën en schimmels op voedseldeeltjes die diep in de poriën verborgen zitten.
4. 4. Onderhoud:
Om het oppervlak glad te houden en te voorkomen dat houten planken uitdrogen, moet u vaak voedselveilige minerale olie aanbrengen. Verschillende houtsoorten stellen verschillende eisen aan het inoliën, afhankelijk van hun neiging tot krimpen. Om een lange levensduur van uw snijplank te garanderen, vergeet niet om het hout vaak te conditioneren.
Top 6 houtsoorten voor snijplanken:
Met de bovengenoemde eigenschappen van hout in het achterhoofd, hebben we hieronder de beste houtsoorten opgesomd die u kunt gebruiken om een werkbare snijplank te maken.
1. 1. Ahorn:
Dit lichtgekleurde en voedselveilige hout is het meest populaire onder de houtsoorten om uitstekende snijplanken van te maken. Esdoornhout heeft een gesloten nerf en is een hardhoutsoort (met een hardheid van 1.450 lbf op de hardheidsschaal van Janka), waardoor het dicht genoeg is om een glanzend snijoppervlak met een langere levensduur te bieden. Van de vele soorten esdoorn wordt suikeresdoorn het meest gebruikt vanwege zijn harde aard, waardoor het nog beter bestand is tegen krassen dan walnoot, beuk en teak. Hoewel de lichte kleur het een meer natuurlijke uitstraling geeft, maakt dit het ook kwetsbaarder voor het ontwikkelen en vasthouden van vlekken. Het heeft ook de neiging meer te krimpen dan noten- en teakhout.
2. 2. Beuken:
Beukenhout heeft veel kenmerken die lijken op esdoorn. Dit hardhout meet 1.300 lbf op de hardheidsschaal maar houdt toch de messen veilig. Aanvankelijk heeft het een zachtroze kleur, maar na verloop van tijd verandert het in een zeer aantrekkelijke rode kleur, waardoor vlekken op het oppervlak gemakkelijk te verbergen zijn. Het heeft kleine poriën waardoor het een goede keuze is voor snijplanken omdat het de plank geen broedplaats voor bacteriën laat worden. Hoewel het in verhouding goedkoper is, heeft het de neiging sneller te krimpen dan teak, walnoot en esdoorn, waardoor het meer verzorging nodig heeft (één keer per maand) dan andere houtsoorten.
3. Teakhout:
Zelfs in vochtige omgevingen is teak een uitstekende houtsoort om schimmels weg te houden. Het is zwaar en dicht (1.070 lbf op de hardheidsschaal) van aard, zodat u zich geen zorgen hoeft te maken dat de plank glad wordt terwijl hij in gebruik is. Dit oranjebruine hardhout kan gemakkelijk de vlekken maskeren die zijn achtergebleven na het snijden van eetbare producten zoals bieten en kurkuma. Dit is een groot pluspunt als u van plan bent het vaak te gebruiken. Teak krimpt minder dan beuk, walnoot en esdoorn, zodat u zich kunt ontspannen omdat het minder hoeft te worden geconditioneerd. Teakhout heeft wel een vrij hoog kiezelzuurgehalte, wat schadelijk kan zijn voor messen.
4. Walnoot:
Walnoot ziet er chocolade-achtig uit, waardoor het zeer aantrekkelijk is voor liefhebbers van donkere kleuren. Het is ook de beste keuze als je geen fan bent van vlekken op je snijplank. Het heeft middelgrote tot grote poriën die het toch een goede weerstand geven tegen de groei van rottende microben. Het krimpt minder dan andere houtsoorten, dus maandelijks oliën is niet iets waar u zich zorgen over hoeft te maken. Walnoot is een zachthoutsoort met een gesloten korrel (meet 1.010 lbf op de Janka schaalverdeling), maar toch hard genoeg om een betrouwbare snijplank van te maken.
5. Kers:
Kersenhout voor snijplanken, vanwege zijn opvallende rode kleur, kan een zeer mooie houtsoort zijn voor uw volgende snijplank. Het is het zachtste hout van alle bovenstaande houtsoorten, dus het kan vrij gemakkelijk beschadigd raken. Er is echter één voordeel aan zijn zachtheid, namelijk dat het uw mes niet bot maakt. Het krimpt heel weinig, dus conditioneren kan uit uw maandelijkse to-do lijst blijven.
6. Bamboe:
Bamboe, dat eigenlijk een hard gras is en geen hout, is een uitstekende snijplank. De Janka-hardheid van 1.380 lbf maakt het hard en dicht, wat goed is voor het snijden, maar niet zo goed voor messen (u zult uw messen misschien vaker moeten slijpen). Wat het zo gunstig maakt is zijn snelgroeiende aard, wat betekent dat het duurzamer is en een hernieuwbare bron voor het maken van snijplanken. Het is licht van gewicht en heeft ongewone, mooie patronen die het een meer organische look en feel geven.
Slotopmerkingen
Het kiezen van het juiste hout hoeft geen giswerk te zijn. Met uw nieuwe kennis van hout en de verschillende gebreken en voordelen ervan, kunt u het juiste hout vinden voor al uw doe-het-zelf-hout-projecten. Beginnend met een snijplank, zult u zich volmaakt voelen in wat u kunt bereiken en hoe een gepersonaliseerd project in uw huis kan leiden tot een gevoel van empowerment en trots als geen ander. Wacht niet, start uw volgende houtproject vandaag nog!